De gers
Ulaantaabar gers in Mongolie In het verleden zijn we zelf in Mongolië geweest om vakantie Gers in te kopen maar ook om Gers op te zetten, om te ‘oefenen‘ en om te leren van de bewoners van de Ger!

Naast het opzetten hebben we ook de familiebedrijfjes en fabriekjes bezocht waar het meubilair, de kacheltjes, de touwen, het vilt, en de Ger gemaakt worden. De Mongolen verhandelen dit allemaal op grote bazaars in de hoofdstad Ulaanbaatar.

Een verslag van de reis door Mongolië en de bouw van de Gers vindt u hieronder. Na Mongolië, via China, Rotterdam en Hengelo bereikten de Gers onze camping.de wanden opzetten de deur van de ger gers in Terelj De ger opzetten
Ondanks dat de Mongolen zelf geen vaste regels aan het opzetten van een Ger verbinden is er wel een rode draad.


De wanden en deur
Eerst zetten Mongolen de deur recht waarna ze de wanden opzetten. De omvang van een Ger wordt bepaald door de wanden (de houten harmonica geraamten). We hebben twee vierwandige Gers en acht vijfwandige Gers, deze hebben een diameter van ongeveer zes meter en één zevenwandige Ger met een doorsnee van zo’n negen meter. Ze zijn allemaal ingericht met Mongoolse meubeltjes waaronder vier stoelen, een tafel, vier of twee bedden, kastjes, krukjes en kachel. Ook de keukeninrichting met een gasstelletje, bestek en servies is aanwezig.


het geraamte het insteken van de spaken de ton opzetten Het dak
Nadat de wanden staan wordt de ton (het ronde wiel dat de as en de nok van de Ger vormt) op de kop middenin de tent gelegd waarna de staanders met touwen aan de ton worden gebonden. De verbindingen van touw mogen naar eigen inzicht worden geknoopt, afhankelijk van welke Mongool de tent opzet, de lengte van het beschikbare touw en de deskundigheid van de bouwers worden de staanders bevestigd. Dit geheel wordt omgedraaid. Vervolgens blijft iemand in het midden staan waarna de rest de spaken in de ton steekt. (voor de persoon in het midden niet ongevaarlijk met de vallende spaken her en der).

De spaken van de deur zijn op maat gezaagd en worden als laatste gelegd. Nadat alle spaken in de ton zitten krijgt de Ger vanzelf de juiste ronde vorm.


na de 4e laag is de ger klaar! de viltlaag van paardenhaar de binnenste laag van linnen De buitenkant
Nadat het geraamte staat volgen de doeken, van binnen naar buiten ligt over het geraamte een dunne linnen laag. Deze laag zorgt ervoor dat het vilt dat de tweede laag vormt niet in de Ger zichtbaar is. De viltlaag zorgt ervoor dat in de zomermaanden de warmte buiten blijft en dat het ’s winters de barre kou getrotseerd wordt. De derde laag zorgt voor waterdichtheid, de laag is van canvas. Tenslotte volgt de vierde en buitenste laag, deze is bedoeld om de Ger te versieren met verschillende patronen.
Tenslotte trekken ze het linnen, het vilt en het canvas met touwen strak om de Ger.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat u na het lezen van dit verslag nog nieuwsgieriger bent geworden naar het leven in Mongoli‘ verwijzen we u graag naar een aantal bruikbare websites:

links